کودک بی اشتها، لاغر، کوتاه قد؛ تصویری است که این روزها بالغ بر ۹۰ درصد مامان ها، مامان بزرگ ها، فامیل دور و آشنا در کودکان از روز اول تولد تا بلوغ در آن ها می بینند.
« چقدر لاغره! »
« چیزی بهش نمی دی بخوره؟! »
« آخرش این! رو می کشی؟ »
« مولتی ویتامین خارجی نمی دی؟ »
« بچه های من همه …… »
و مامان ها هر روز زیر بار این نگاه ها و حرف ها با عذاب وجدانشان دست و پنجه نرم می کنند.
خیلی ساده است! ما برای رشد کودکانمان نمودار تعریف شده داریم. همان نمودارها که در کارت واکسیناسیون فرزندانتان دیده اید.
اگر کودک نوپای جدیدی داشته باشید و کارت واکسیناسیون او را با فرزند قبلی خود مقایسه کنید می بینید علاوه بر جدول تغذیه تکمیلی (به زودی در موردش صحبت خواهم کرد)، حتی نمودارها هم تغییر کرده است تا سیر رشد کودکان ایرانی نزدیک تر شود.
با مراجعه به پزشک، اندازه گیری قد و وزن کودک و نوجوانتان، بردن ارقام روی نمودار به شما نشان خواهیم داد که فرزندنتان « کوتاه قد و لاغر » است یا نه!
اگر در رنج نرمال باشد؛ به مامان های نگران روبرویم می گویم؛ به همه اقوام دلسوز سلام بنده را برسانید و بگویید فرزندتان طبیعی است و نگران نباشند!
و حالا دیگر نوبت اصلاح سبک زندگی برای بهبود رشد و افزایش قد است:
نکات طلایی:
- تنظیم ساعات خوب و بیداری
- خواب بودن در ساعت دریافت هورمون رشد
- صبح زودتر بیدار شدن برای داشتن اشتها برای صبحانه (کودکی که ساعت ۱۱ صبح بیدار شود تا ساعت ۱ بعد از ظهر میل به غذا ندارد. پس این ساعت ۸ صبح باشد که تا ۱۰ صبح یک صبحانه کامل به عنوان یک وعده غذایی مهم خورده باشد.)
- کیک و بیسکوئیت و تنقلات ناسالم! اصلا در منزل نداشته باشید. نان و کره. نان و گردو جایگزین بی نظیری هستند.
- بچه گرسنه سنگ را هم می خورد! کمی قبل از زمانی که قرار است مقاومت کودک شکسته شود و به سمت سالم ترین غذای موجود در خانه بیاید، مامان دلسوز یا با تکرار بیا بخور شعله های لجبازی را در کودک حسابی روشن کرده است یا با دادن شیر یا غذاهای با ارزش غذایی پایین منجر به شکست پروژه تغذیه سالم کودک می شوند.
- روش های مقوی و مغذی کردن آن حجم کم غذایی که کودکان می خورند؛ را پیش بگیرید.
- کودکان و نوجوانان بیشتر از آنکه مطابق توصیه های کلامی شما عمل کنند؛ مشابه رفتارهای شما زندگی می کنند. پس اول مواظب عادات غذایی خود باشید.
- در کودکان شیرخوار بعد از یک سالگی اولویت با غذاست نه شیر. وگرنه هر چه قدر زیر یک سالگی، شیر به رشد کودک کمک می کند؛ بعد از یکسالگی جای غذا را می گیرد و رشد او را عقب می اندازد.